Установка лічильників тепла в квартирах з вертикальною розводкою опалення

Установка лічильників тепла в квартирах з вертикальною розводкою опалення

Часто ми отримуємо запити щодо встановлення квартирних лічильників тепла в будинках з вертикальною розводкою (як правило, це будинки, побудовані до або в перші роки незалежності України).

На жаль, змушені повідомити, що реальна можливість для забезпечення індивідуального обліку тепла шляхом установки теплових лічильників на кожен стояк системи опалення в таких квартирах відсутня.

Причина проблеми головним чином полягає в тому, що згідно з чинним стандартом на лічильники тепла, прилад здійснює облік і накопичення теплової енергії, при значенні різниці температур між подає і зворотним трубопроводом від 3 °С. У квартирах з вертикальною розводкою опалювальний контур, підключений до одного стояка, складається з одного, рідше двох, радіаторів, що призводить до того, що падіння температури часто не досягатиме необхідних 3 °С. Таким чином, лічильник буде недораховувати значну кількість спожитої теплової енергії.

Крім того, при поточній ринковій вартості лічильників, з урахуванням робіт з установки, в межах 4000-5000 грн., Економічна доцільність для установки приладу на кожен стояк є вельми сумнівною.

Яким чином можна вийти з цієї ситуації і забезпечити можливість для індивідуального обліку і оплати за спожиту теплову енергію?

Перш за все, варто зауважити, що проблема забезпечення обліку в квартирах з вертикальною розводкою не є чимось унікальним, властивим тільки Україні чи країнах СНД. Наприклад, навіть в таких провідних європейських країнах, як Німеччина або Італія, в частині житлофонду також встановлена вертикальна розводка опалення.
Поквартирний облік в таких будинках реалізується шляхом установки систем обліку, які використовують розподільники теплової енергії (див. Малюнок 1). Розподільники встановлюються на кожен радіатор, місце установки пристрою пломбується для запобігання маніпуляцій з показаннями. Прилад здійснює вимір температури радіатора, а також повітря в кімнаті і обчислює умовний коефіцієнт тепловіддачі, пропорційний виміряної різниці температур.

 розподільник енергії тепла фото
Зовнішній вигляд розподільника і концентратора (RF майстра)

Дані з розподільників щогодини передаються по радіоканалу на встановлені в під’їзді концентратори (кількість концентраторів залежить від кількості розподільників, а також умов для проходження радіосигналу в конкретному будинку), які, в свою чергу, раз на добу передають свідчення у GSM / GPRS або Ethernet каналу на заданий сервер. Також дані можна зчитувати за допомогою ручного радіотерміналу. Що знаходиться на сервері програмне забезпечення обробляє отримані дані і в залежності від обчислених коефіцієнтів, а також типу радіатора, розподіляє враховане загальнобудинкових лічильником кількість тепла між абонентами.

Наведемо приклад:

За розрахункову добу загальдомовий лічильник нарахував 1 Гкал тепла; Припустимо, в будинку встановлено 5 розподільників теплової енергії, які вирахували наступний коефіцієнти: К1 = 10; К2 = 15; К3 = 10; К4 = 5 і К5 = 20. Програма з урахуванням поправочних коефіцієнтів, які враховують тип радіатора (кількість секцій, площа тепловіддачі і тд.), Розподілить загальна кількість тепла в такий спосіб:

К1 К2 К3 К4 К5 Сума
Коефіцієнт розподілу, обчислений розподільником, К 10 14 10 5 20 50
Поправочний коефіцієнт радіатора, Крад. 0.7 0.5 1 1.2 0.5
Скоригований коефіцієнт розподілу, Кскор = К *Крад 7 7 10 6 10 40
Розподіл 1 Гкал тепла між абонентами, 1 Гкал * Кскор/40; Гкал 0.175 0.175 0.25 0.15 0.25 1.000

Безумовно даний тип обліку є далеко не ідеальним і має ряд недоліків, таких як:

  • Для забезпечення роботи системи необхідно, щоб розподільники були встановлені у понад 75% абонентів;
  • Досить прості способи маніпуляції показаннями розподільників шляхом обдування радіатора або ж збільшення його площі тепловіддачі;
  • Необхідно знати поправочні коефіцієнти для кожного типу радіатора.
  • Розподільники не є засобами комерційного обліку (ви не можете розраховуватися за показаннями розподільників з теплопостачальною організацією).

Однак, незважаючи на зазначені недоліки, наведемо деякі аргументи на захист даного підходу до обліку тепла:

  • Облік на підставі розподільників вже давно досить масово й успішно використовується в Європі (Італія, Німеччина, Польща, Литва, Латвія та ін.): Впровадження подібних систем призводить до зниження споживання на 15 – 25%, практично, як і звичайний облік із застосуванням лічильників .
  • Щодобова передача погодинних показань дозволяє легко виявити маніпуляції з показаннями розподільників. Таким чином, питання забезпечення справедливого обліку є більшою мірою організаційним, ніж технічним.
  • Розподільники є досить дешевими приладами (від 20 до 50 EUR в залежності від функціональності і виробника), не вимагають проведення періодичної повірки та досить прості в установці.
  • Інших можливостей для забезпечення індивідуального обліку в квартирах з вертикальною розводкою опалення поки не існує, і розробляти їх ніхто не поспішає, тому що фізика є фізика і нічого тут іншого не придумаєш.

Висновок з усього вищевикладеного такий: якщо є бажання забезпечити справедливий облік і не хвилюватися за сусіда, який відкриває вікна на оранку, зберіть ініціативну групу вашого ОСББ і займіться цим питанням. Думаємо, що можливість зниження оплати за тепло на 20% при поточних тарифах цілком окупить витрачений час на організацію і вкладені, відносно невеликі кошти. Ми, зі свого боку, будемо раді допомогти в цьому питанні, показати систему в дії, допомогти з організацією, встановити обладнання і здійснювати постійну післяпродажну підтримку. Так що, як і в будь-якій справі, все залежить від вашого бажання!

Телефон для консультації: (067) 243-38-87. Тетяна

    Замовлення зворотного дзвінка

      Замовити послугу

        Задати питання

        [text* your-name placeholder 'Ваше ім'я']

        Ваша заявка прийнята, наш менеджер зв`яжется з вами протягом 15 хвилин

        0
        Кошик