Як правильно вважати показання з лічильника тепла

Як правильно вважати показання з лічильника тепла

Хоча лічильник тепла є пристроєм функціонально простішим, ніж сучасний мобільний телефон, у споживачів часто виникають питання щодо зняття розрахункових показань спожитої теплової енергії.

Також у багатьох появляються проблеми з інтерпретацією інших, виведених на дисплей, даних.

Перш за все, перед зчитуванням даних з лічильника настійно рекомендуємо вивчити паспорт приладу, так як в ньому Ви знайдете відповіді на більшість питань, пов’язаних з технічними характеристиками, функціональними особливостями і обслуговуванням лічильника. При цьому особливу увагу варто звернути розділу, присвяченому роботі з меню лічильника, так як від цього залежить правильність даних, які Ви передаєте теплопостачальної організації, а також ваша можливість встановити оптимальний режим споживання.
Розглянемо основні розділи меню, на прикладі лічильників Ultrameter (ТОВ «Сенсей груп», Україна) і CF-UltraMaXX, Integral MaXX (Itron inc., Німеччина), які реалізує наша компанія.

Зчитування показань спожитої теплової енергії.

У наших лічильниках значення спожитої теплової енергії, яке Вам необхідно вносити в платіжку, або надсилати своєму постачальнику послуг теплопостачання, знаходиться на самому початку першого рівня меню і з’являється відразу ж після активації дисплея (Див. Малюнки 1 і 2).
Лічильники Ultrameter ведуть облік в Гкал (Гкал), а лічильники CF-UltraMaXX і Integral MaXX – в кіловат-годинах (кВт • год).
На замовлення, лічильники тепла Ultrameter можуть бути запрограмовані на облік в кВтг, а лічильники CF-UltraMaXX – в гігаджоуль (ГДж), але оскільки подібним запитів ми не отримували, то прилади в такій конфігурації не поставлялися.

До того ж, найбільш зручними для споживача в Україні є лічильники, які ведуть облік тепла в Гкал, так як вітчизняні теплопостачальні підприємства вважають за краще приймати показання саме в цих одиницях.
Якщо лічильник веде облік тепла в інших одиницях, то перевести показання в гігакалорії Ви можете у відповідності з наступними співвідношеннями:

1000 кВт / год = 1 МВт = 0,86 Гкал;

1 ГДж = 0.24 Гкал

Наприклад:

Лічильник тепла нарахував 3250 кВт / год, що в перекладі в Гкал становитиме:

3250 * 0,86 = 0,396 Гкал.2,795 Гкал.

Лічильник тепла нарахував 1,650 ГДж, що в перекладі в Гкал становитиме:

1,650 * 0,24 = 0,396 Гкал.0,396 Гкал.


Малюнок 1 – Дисплей лічильників CF- UltraMaXX.

Малюнок 2 – Дисплей лічильників UltraMeter

Зчитування показників витрати, температур і потужності.

Значення витрати, потужності і температури є сервісними: вони не використовуються для взаєморозрахунків з постачальником послуг, але дозволяють побачити, в якому режимі відбувається споживання, налаштувати його оптимальний режим або ж виявити позаштатну ситуацію роботи приладу обліку тепла (неправильна установка витратоміра або датчиків температури, аномальні значення температур або витрати і т.д.).

Для цього спочатку розберемося з навігацією в меню лічильників. В CF UltraMaXX передбачено 3 рівня користувача (1 – Розрахункові дані; 2 – Архівні дані; 3 – Поточні значення), в Ultrameter – 4 (А1 – Розрахункові дані і поточні показання; А2 – Архівні дані; А3 – Налаштування дати і часу; А4 – режим повірки). Перехід між рівнями здійснюється 2-х секундним, а всередині рівня – короткочасним, менше 2-х секунд, натисканням кнопки. При цьому, в CF UltraMaXX поточний рівень постійно відображається у верхньому правому куті (див. Малюнок 1), а в UltraMeter – з’являється при переході до відповідного рівень.

  • Значення, що нас цікавлять:
    Параметр Одиниця виміру
    1 Спожита теплова енергія,Е Гкал
    2 Температура в прямому трубопроводі, Твх °С
    3 Температура в зворотному трубопроводі, Твих °С
    4 Різниця температур, ΔT = (Твх – Твих) °С
    5 Витрата теплоносія, f м3/год
    6 Минулий обсяг теплоносія, V м3
    7 Теплова потужність, P кВт
    8-12 Інші сервісні дані: час напрацювання лічильника, серійний номер, M-Bus адреса і т.д.
  • CF UltraMaXX – на 3-му рівні:
    Параметр Одиниця виміру
    1 Витрата теплоносія, f м3/год
    2 Теплова потужність, P кВт
    3 Температура в прямому трубопроводі, Твх °С
    4 Температура в зворотному трубопроводі, Твих °С
    5 Різниця температур, ΔT = (Твх – Твих) С
    6-13 Інші сервісні дані: напрацювання лічильника серійний номер і т.д.

На що потрібно звернути увагу, розглядаючи значення даних параметрів:

Значення параметрів Визначення Опис ситуації, а також рекомендовані дії
ΔT = (-3 …0) °С якщо

f = 0 м3/год,

но!

ΔT = >0 °С якщо

f > 0 м3/год

Невелика негативна різниця температур при відсутності витрати (перекритому крані на вході). При подачі витратиΔT переходить в позитивну зону. Ситуація на перший погляд дивна, але не є аварійною. Виникає в тих випадках, коли перекривають кран на вході системи, а на виході залишають відкритим. Таким чином, вода з загального зворотного стояка може потрапляти на датчик температури на виході системи.

Особливо хвилюватися в даній ситуації не варто.

ΔT < 0 °C і

f > 0 м3/год.

Негативна різниця температур при наявності витрати Швидше за все, лічильник встановлений неправильно: перевернуть витратомір (проти напрямку потоку) або датчики температури переплутані місцями.

Необхідно звернутися в організацію, що здійснила установку лічильника.

ΔT > 30 °C Дуже високе значення втрати температури. Для квартирного обліку таке високе значенняΔT дуже нетипово: більшу частину часу споживання відбувається при значенні ΔT < 20°C. Навіть в разі сильних морозів, коли постачальники різко підвищують температуру теплоносія (Твх), в нормальному режимі роботи ΔT не перевищує 30 °C.

Швидше за все, нічого страшного, але краще простежити за роботою лічильника і передзвонити технічного фахівця (див. номери нижче)

У даній статті ми висвітлили тільки невелику частину інформації, щодо роботи лічильників, а також деяких позаштатних (аварійних) ситуацій. Найближчим часом, наведемо приклади реальних режимів споживання з відповідними графіками, і детально розберемо, які з них є найбільш економними.
Якщо у Вас є питання, щодо роботи лічильників тепла – будемо раді на них відповісти!

    Замовлення зворотного дзвінка

      Замовити послугу

        Задати питання

        [text* your-name placeholder 'Ваше ім'я']

        Ваша заявка прийнята, наш менеджер зв`яжется з вами протягом 15 хвилин

        0
        Кошик